کنترل روشنایی در خانه هوشمند
زندگی مدرن دید تازهای به انسانها داده تا با هوشمندسازی ساختمان به رفاه و آسایش بیشتری دست یابند. کنترل روشنایی در خانه هوشمند یکی از بخشهای هوشمند ساختمانهای مدرن و اسمارت هوم، و از مهمترین آنها است. هوشمند سازی در یک سازه برتریهای زیادی دارد. برتریهایی بسیار فراتر از آنکه با حرکت نکردن از جای خود برقها را روشن یا خاموش کنیم.
با ما در این نوشتار همراه باشید تا به بررسی هوشمندسازی روشنایی در یک سازه و پروتکل کی ان ایکس بپردازیم.
سیستم روشنایی هوشمند چیست؟
اگر سیستم روشنایی خانه و محل کار شما را بتوان از راه دور کنترل کرد، پس شما دارای یک سیستم روشنایی هوشمند هستید. در واقع روشنایی هوشمند سبکی از روشنایی و نورپردازی در سازهها است. سبکی که میتوان برای آن برنامهریزی کرد و آن را با ابزارهای مختلفی مانند گوشی هوشمند، رایانه و صفحه کنترل، از راه دور و نزدیک کنترل کرد. اساس سیستم روشنایی هوشمند، همانند خانههای هوشمند بر پایه اینترنت اشیاء طراحی شده و بدون آن امکانپذیر نیست.
کنترل روشنایی در خانه هوشمند
سیستم روشنایی یکی از کاربردی ترین سیستم ها برای خانه هوشمند است. در یک خانه هوشمند دستگاه ها از راه دور هم قابل کنترل هستند. این کنترل روشنایی در خانه هوشمند مزایای زیادی به همراه می آورد. کنترل روشنایی در خانه هوشمند به این معناست که می توانید تا حد زیادی در هزینه ها صرفه جویی کنید. علاوه بر آن نیازی به صرف وقت زیاد برای خاموش یا روشن کردن سیستم روشنایی نیست. به این ترتیب کنترل روشنایی در خانه هوشمند سرعت عمل شما را افزایش می دهد. شرکت های تولید کننده تجهیزات هوشمند انواع سیستم کنترل روشنایی در خانه هوشمند را طراحی و تولید کرده اند. معمولا برای کنترل روشنایی در خانه هوشمند باید دستگاه های هوشمند را به گوشی همراه خود متصل کنید. بسیاری از سیستم های کنترل روشنایی در خانه هوشمند قابلیت سناریو سازی هم دارند. با این قابلیت در کنترل روشنایی در خانه هوشمند می توانید سیستم روشنایی را در زمان ها و ساعت های مشخصی روشن یا خاموش کنید. این سناریو سازی کنترل روشنایی در خانه هوشمند باعث برنامه ریزی و تغییر موقعیت به صورت خودکار می شود.
کنترل روشنایی در خانه هوشمند به چه صورت است؟ شرکت های تولید کننده دستگاه های هوشمند برای این کار دستگاه ها و برنامه های مختلفی را طراحی کرده اند. یکی از آن ها کنترلر روشنایی خانه هوشمند کی ان ایکس است. همانطور که از نام این سیستم پیداست برای کنترل کردن سیستم روشنایی طراحی شده است. این کنترلر به شما اجازه می دهد تا همه دستگاه ها را به صورت یکپارچه کنترل کنید. این کنترلر سرعت عمل شما را افزایش می دهد و استفاده از دستگاه های هوشمند را راحت می کند. در صورتی که از سیستم های مجهز و جدید استفاده کنید، می توانید سناریو های مشخصی را برای خاموش یا روشن شدن سیستم روشنایی تعریف کنید. در ادامه درباره ماهیت و ویژگی های سیستم کنترلر روشنایی خانه هوشمند کی ان ایکس صحبت می کنیم.
کنترل روشنایی در خانه هوشمند و ابزارهای آن
اجزای مختلفی روشنایی یک خانه هوشمند را تامین میکنند:
* لامپهای هوشمند:
اصلیترین ابزار روشنایی هوشمند، لامپهای آن است. لامپها در یک ساختمان هوشمند میتواند از انواع مختلفی باشد. اصلیترین نکته درباره لامپها این است که باید بتوان نوردهی آنها را تنظیم و کنترل کرد.
LED ها:
LED ها یا ریسههای LED بخش دیگری از اجزای روشنایی یک سازه هستند که بر زیبایی محیط میافزایند. رنگ و نوع تابش نور LED ها میتواند فضاهای مختلف شاد، رومانتیک، کلاسیک، فضای مناسب خواب و فضاهای مختلف دیگری را فراهم کند.
* دیمرها:
دیمرها ابزاری هستند که با کمک آنها نور لامپها کم و زیاد میشود. با کمک دیمرها میتوان مقدار نور موردنیاز هر اتاق یا سالنی را تعیین و کنترل کرد. همچنین میتوان در طول روز از برنامههای مختلفی برای روشنایی ساختمان استفاده کرد.
* کلید و پریزهای هوشمند:
یکی دیگر از اجزای سیستم هوشمند روشنایی، کلید و پریزهای هوشمند است. کلیدهای هوشمند با طراحیهای زیبا و کاربردی ساخته میشوند. کلیدهای هوشمند میتوانند کاراییهای دیگری غیر از روشن، خاموش و کمنور کردن لامپها داشته باشند.
کلید و پریز هوشمند اورویبو از محصولات پرکاربرد برای کنترل روشنایی است.
کنترل روشنایی در خانه هوشمند و برتری های آن
کنترل روشنایی در خانه هوشمند برتریهای بسیاری دارد:
1- زیباسازی ساختمان:
نورپردازی هدفمند و طراحیشده تاثیر بسیار زیادی در زیباسازی ساختمان دارد. تکنولوژی خانه هوشمند ساختمان شما را به سازهای لوکس و مدرن تبدیل میکند. شما میتوانید در خانه هوشمندتان برای موقعیتهای مختلف، نورپردازیهای گوناگون داشته باشید. شام رمانتیک، نورپردازی جشن تولد و مهمانی و نورپردازی آرامش بخش و رویایی از نمونه کاربردهای نورپردازی هوشمند است.
با نورپردازی هوشمند میتوان جلوههای خاص و ویژه برای بخشهای مختلف داخلی و خارجی ساختمان ایجاد کرد. همچنین میتوان توجه افراد را به نقطهای کانونی جلب کرد.
2- نظارت آسان بر روشنایی کل ساختمان:
یکی از برترین ویژگیهای نورپردازی هوشمند، نظارت بر روشنایی بخشهای مختلف یک ساختمان است. این نکته در ساختمانهای بزرگ معنای بیشتری پیدا میکند. با کنترلر روشنایی خانه هوشمند کی ان ایکس نیازی نیست یکایک طبقهها و اتاقهای یک ساختمان بزرگ اداری و تجاری کنترل شود. به مدد هوشمندسازی روشنایی ساختمان میتوان از هر جایی برقهای روشنمانده همه بخشهای ساختمان را خاموش کرد.
3- کاستن از مصرف انرژی:
یکی از مهمترین برتریهای کنترل روشنایی در خانه هوشمند بهینه سازی مصرف انرژی است. هوشمندسازی روشنایی در ساختمان کنترل آن را بهطور اتوماتیک یا دستی در اختیار شما قرار میدهد. بدین ترتیب کنترلر روشنایی خانه هوشمند کی ان ایکس از روشن ماندن ناخواسته لامپها، و مصرف بیرویه برق جلوگیری میشود. پیامد کاهش مصرف انرژی، کاستن از هزینههای ساختمان است.
4- بهبود کیفیت زندگی:
کنترل روشنایی در خانه هوشمند آسایش و آرامش بیشتری برای ساکنان ساختمان پدید میآورد. این مسئله کیفیت زندگی ساکنان یک ساختمان را بالاتر میبرد.
5- بالاتر رفتن ارزش ساختمان:
خانههای هوشمند از نظر قیمت بالاتر از خانههای معمولی هستند. میتوان گفت هوشمندسازی ساختمان بر ارزش سازه اضافه میکند.
6- برنامهریزی سیستم روشنایی برای روشن و خاموش شدن لامپها:
در یک ساختمان هوشمند میتوان برای روشن و خاموش شدن لامپها در روزهای هفته و ماههای مختلف سال از پیش برنامههایی طراحی کرد. به این ترتیب در روزهای تعطیل یا روزهای حضور نداشتن در خانه، برقها خاموش میماند.
7- کمک به محیط زیست:
یکی از بهترین ویژگیهای روشنایی هوشمند که با مصرف کمتر برق اتفاق میافتد، استفاده کمتر از سوختهای فسیلی، و کمک به محیط زیست است.
سیستم کی ان ایکس (KNX) چیست؟
پروتکل کی ان ایکس استانداردی جهانی با سیستم باز است که برای هوشمندسازی ساختمانها مورد استفاده قرار میگیرد. سیستم کی ان ایکس وسایل مختلفی را که قرار است بهصورت هوشمند در یک ساختمان کار کنند را با یک نرمافزار به هم مرتبط میسازد. پروتکل KNX نوعی فناوری است که در هوشمندسازی ساختمانهای مسکونی، اداری، تجاری و صنعتی به کار میرود. این سیستم موارد مختلفی مانند روشنایی، مصرف انرژی، سیستمهای امنیتی، باز و بسته شدن پردهها، سیستم تهویه، سیستمهای سرمایش و گرمایش، مصرف انرژی و بسیاری موارد دیگر را در یک ساختمان هوشمند کنترل میکند.
میتوان گفت کی ان ایکس زبان مشترک بین دستگاههای مختلف، برای تبادل اطلاعات است. پروتکل KNX شامل کابل انتقال یا KNX Bus است. در یک ساختمان هوشمند ابتدا خط انتقال کی ان ایکس باس نصب میشود. سپس بخشهای دیگر یک خانه هوشمند با استانداردهای KNX به این کابل انتقال مییابند و با یکدیگر ارتباط پیدا میکنند. بدین ترتیب دادههای کل از راه کابل اصلی به مرکز کنترل منتقل میشود. مرکز کنترل در یک خانه هوشمند میتواند لپتاپ، تبلت، گوشی هوشمند یا کنترل پنل ویژه آن باشد.
کنترلرهای سیستم کی ان ایکس:
سیستم کی ان ایکس دارای کنترلکنندههای مختلفی است که هرکدام کنترل بخشی از سیستم خانههای هوشمند را در دست میگیرند. در ادامه به بررسی دو نمونه از کنترلرهای این پروتکل میپردازیم.
کنترلر روشنایی خانه هوشمند کی ان ایکس
کنترلکنندههای سیستم KNX تجهیزاتی هستند که نقش اصلی را در این سیستم بازی میکنند. در یک ساختمان هوشمند ممکن است منبعهای نوری مختلفی مانند چراغهای سقفی، دیواری، رومیزی، تزئینی، لامپهای فلورسنت و لامپهای LED مورد استفاده قرار بگیرند. با کنترلر روشنایی خانه هوشمند کی ان ایکس میتوان برای روشن شدن و خاموش شدن لامپها برنامهریزی کرد.
با استفاده از کنترلر روشنایی خانه هوشمند کی ان ایکس میتوان بدون نیاز به سرکشی، از وضعیت روشن یا خاموش بودن لامپهای ساختمان باخبر شد. همچنین میتوان آنها را روشن، خاموش یا کمنور کرد. به مدد کنترلر روشنایی خانه هوشمند کی ان ایکس حتی میتوان نورپردازی مناسبی برای مهمانیها، جشنها، همایشها و دیگر مناسبتها برنامهریزی کرد. همچنین میتوان سیستم کنترلر روشنایی خانه هوشمند کی ان ایکس را تنظیم کرد تا با حضور افراد در محل، لامپها روشن شوند و با خروج آنها، خاموش شوند. با استفاده از این کنترلرها حتی میتوان شدت نور را در هر محیط با توجه به حضور پرسنل کم یا زیاد کرد.
کنترل نورپردازی و روشنایی هر سازه هوشمند با وسایل مختلفی از قبیل نمایشگرهای لمسی هوشمند و کلیدهای هوشمند امکانپذیر است.
کنترل روشنایی در خانه هوشمند و امکانات آن
کنترلر روشنایی خانه هوشمند کی ان ایکس امکانات فراوانی در اختیار ساکنان سازه قرار میدهد:
* تنظیم نور:
تنظیم رنگ و شدت نور یکی از کاربردهای کنترل روشنایی در خانه هوشمند است. کنترل رنگ و شدت نور میتواند تنظیم شود تا بهصورت خودکار به اجرا دربیاید، یا به شکل دستی انجام شود. لامپهای مناسب، کلیدهای هوشمند و صفحه کنترل یا گوشی هوشمند عوامل اجرای این سناریو هستند.
* برنامهپذیری:
قابلیت برنامهدهی کنترلر روشنایی خانه هوشمند کی ان ایکس برای روشنایی هوشمند امکان طراحی برنامههای مختلفی را در زمانها و فصلهای مختلف در اختیار شما میگذارد. به این روش شما میتوانید با برنامههای از پیش تعیینشده، زمان روشنایی و شدت نور را تنظیم کنید.
* کنترل از راه دور:
هوشمندسازی روشنایی ساختمان این توانایی را به شما میدهد تا از هر جایی که هستید، بر روشنایی ساختمان خود نظارت داشته باشید. در واقع کنترل آن از راه دور یا نزدیک در دست شما است.
برای آشنایی با محصولات روشنایی مرتن به صفحه مورد نظر مراجعه کنید.
کنترلر روشنایی خانه هوشمند کی ان ایکس و کاربرد آن
در ابتدای امر باید به ماهیت کنترلر روشنایی خانه هوشمند کی ان ایکس اشاره کنیم. در واقع کنترلر روشنایی خانه هوشمند کی ان ایکس یک سیستم یکپارچه سازی سیستم های هوشمند است. این سیستم برای شما امکانی فراهم می کند تا سیستم روشنایی، سرمایشی، گرمایشی، تهویه، کرکره و سیستم امنیتی ساختمان را کنترل کنید. همه بخش ها و عملکرد های ساختمان با استفاده از کنترلر روشنایی خانه هوشمند کی ان ایکس تنظیم می شود. به این ترتیب با خرید یک کنترلر روشنایی خانه هوشمند کی ان ایکس به سیستم های کنترل اضافی نیازی نیست. انواع پروژه های ساختمان سازی مسکونی و تجاری با استفاده از کنترلر روشنایی خانه هوشمند کی ان ایکس قابل تجهیز هستند. استفاده از کنترلر روشنایی خانه هوشمند کی ان ایکس بسیار ساده است و این از مزایای آن محسوب می شود. علاوه بر آن با خرید کنترلر روشنایی خانه هوشمند کی ان ایکس می توانید تا حد زیادی در زمان صرفه جویی کنید. ساختمان های بزرگ مثل سالن های کنسرت و ساختمان های اداری هم به کنترلر روشنایی خانه هوشمند کی ان ایکس نیاز دارند.
سخن پایانی:
زندگی مدرن ابزار مدرن را هم میطلبد. در اینکه همه ساختمانها، بهویژه ساختمانهای بزرگ اداری، تجاری و صنعتی باید تبدیل به سازههایی هوشمند شوند، شکی نیست. آنچه مهم است زمان اجرای این سیستم در هر سازه است. در واقع هرچه زودتر سازههای بزرگ و کوچک به سیستم کنترل روشنایی در خانه هوشمند مجهز شوند، زودتر از برتریهای این سیستم بهرهمند خواهند شد.